piątek, 25 maja 2012

Zapiekane cannelloni


Skoro jestesmy juz przy temacie- jedzenie, pragne podzielic sie z Wami przepisem na smaczne cannelloni ze szpinakiem, pieczarkami i sosem pomidorowym. Przepis pochodzi z bloga White Plate, do ktorego regularnie zagladam.




ZAPIEKANE CANNELLONI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SOSEM POMIDOROWYM

-       pomidory w puszcze (ok. 400g)
-       zabek czosnku
-       1 lyzka oliwy
-       pol lyzeczki oregano
-       sol, pieprz do smaku

-       250g pieczarek
-       400g mlodego szpinaku
-       200g sera ricotta lub bialego
-       zabek czosnku
-       szczypta galki muszkatolowej
-       2 lyzki masla

-       ok. 300g (ok 12 rurek) makaronu cannelloni
-       ok. 200-300g mozzarelli


Na patelni podgrzewamy oliwe, dodajemy posiekany lub pokrojony w plasterki czosnek, po ok. pol minuty wlewamy pomidory. Zagotowac, po czym zmniejszamy ogien i gotujemy ok. 10 min, az troche zgestnieje. Dodajemy oregano, sol i pieprz do smaku. Odstawiamy.

Na suchej patelni podsmazamy pieczarki – smazymy tak dlugo, az wyparuje z nich woda (ok. 10-12 min). Dodajemy maslo, a kiedy sie roztopi – szpinak i posiekany lub pokrojony w plasterki czosnek. Doprawiamy galka muszkatolowa. Po ok. 3-4 min zdejmujemy z ognia. Nastepnie odciskamy na sicie nadmiar wody, przekladamy z powrotem na patelnie i dodajemy ricotte lub ser. Dokladnie mieszamy.

Zaroodporne naczynie smarujemy maslem i wlewamy czesc sosu. Cannelloni napelniamy farszem (ja uzywam do tego malej lyzeczki), ukladamy w naczyniu i polewamy sosem. Wazne jest aby sos dobrze pokryl caly makaron, w przeciwnym razie miejscami moze byc twardawy. Posypujemy startym serem mozzarella. Wkladamy do lodowki na kilka godzin (oczywiscie moze byc krocej jesli nie macie tyle czasu) i wyjmujemy tuz przed upieczeniem.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Pieczemy ok. 20-30 min, az makaron bedzie miekki.

Smacznego!







43 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, muszę sobie przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, zgłodniałam :D :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pyszności na pewno zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, mniam aż ślinka cieknie na widok takiego pysznego jedzonka!!! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tez ostatnio takie zawijasy robilam, ale z farszem jak do spagetti :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam taką wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, pysznie :))) ja robię z farszem mięsnym bo mój chłopak twierdzi że szpinak to "niemęskie" jedzenie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha "niemęskie" jedzenie ;)) muszę to komuś sprzedać dobry tekst! ;)))

      Usuń
  8. u mnie nie widziałam nigdzie tego makaronu a chetnie bym ten przepis wykorzystała.jednak juz zapisałam na dysk bo bardzo jest łatwy a ja lubie odskocznie od tradycyjnej polskiej kuchni:)świetny przepis :)Chwała tobie za to :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie, nie, nie, nie patrzę na to, bo już zbyt późno, a to wygląda zbyt smacznie! ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. omg! jak ja uwielbiam takie wynalazki! na pewno skorzystam z przepisu!:D a jak w smaku? po co pytam, z pewnością idelane!:D

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda tak apetycznie, że chyba wypróbuję :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  12. ojej jakie smaczne :) bynajmniej tak wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  13. to jesteś już drugą osobą która mi mówi, że jestem do kogoś podobna! :D widocznie mam sobowtórów w różnych miejscach w Polsce :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli mozesz daj znać czasem o notce nowej:) Nie korzystam z subskrypcji, bardzo mi się tutaj podoba, przepis taki, ze aż się głodna zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pozdrawiam i obserwuję od dzisiaj Małgosia z margaret1992.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. przy pełnej lodówce zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm, przepysznie wygląda ;-))

    OdpowiedzUsuń
  18. ladnie pieknie tylko mi i tak nigdy cannelloni nie wychodzi:(

    OdpowiedzUsuń
  19. To juz wiem co zrobie mojemu narzeczonemu na kolacje jak wroci w sobote z zagranicy;-) wyglada strasznie smakowicie.mniaaaami;-);-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowicie wygląda ! ;) Zapewne bardzo smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. jakie to musi byś przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  22. Nowa notka www.margaret1992.blogspot.com zapraszam :) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  23. a gdzie kupić taki makaron?bo pytalam po sklepach to oczy wystawiaja sprzedawczynie o czym mówie a mam taką chęć na to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze w malych, osiedlowych sklepach bedzie roznie ale w duzych supermarketach nie powinno byc raczej problemu.

      Usuń
  24. wygląda naprawdę smakowicie :)
    w wolnym czasie spróbuję upichcić coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. OMG!! zaserwuję to mojemu lubemu na przyjazd do krk! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale to smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda cudownie, już się głodna zrobiłam :D.. Muszę też takie jedzonko wyczarować :*

    OdpowiedzUsuń
  28. ja robię z samym szpinakiem mmm uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. mmmmmmm wygląda pysznie :) muszę spróbować tej wersji :) ja przeważnie robię ze szpinakiem i ricottą w beszamelu,jakoś nigdy mi pieczarki do głowy nie wpadły :)

    OdpowiedzUsuń
  30. zjadlabym sobie zmiłą chęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Die Maske kann ich dir auf jeden Fall empfehlen! Mmmh, die Cannellonis schauen seeeehr lecker aus ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...