Uwielbiam ryby i owoce morza, moglabym je jesc prawie codziennie. Oprocz tego, ze smakuja wysmienicie, sa cennym zrodlem witamin i skladnikow odzywczych. Dzis proponuje Wam jedno z moich ulubionych dan – spaghetti z homarem.

SPAGHETTI Z HOMAREM (2 porcje)
- 2 homary
- makaron spaghetti (ja uzywam cienszego spaghettini)
- biale wino
- 1 -2 zabki czosnku
- suszony straczek chili
- pietruszka
Do duzego garnka z wrzaca woda wkladamy jeden po drugim homary i gotujemy do momentu, az nabiora czerwonej barwy (to jest najmniej przyjemny moment). Po ugotowaniu kroimy na pol (mozna tez odciac szczypce). Na rogrzana na patelni oliwe z oliwek wrzucamy chili i czosnek (nalezy uwazac, zeby sie nie przypalil) a nastepnie homary (ja uzywam do tego dwoch patelni, na jednej sie nie mieszcza). Smazymy z kazdej strony po ok 2 min (najpierw od strony z miesem). Podlewamy bialym winem. W miedzyczasie gotujemy makaron al dente, a nastepnie dodajemy go do homara. Mieszamy, dodajemy posiekana pietruszke, pieprz i gotowe.:-)
Smacznego!